Baci di dama: ciasteczka z Piemontu

September 22, 2019

Baci di dama:  ciasteczka z Piemontu

Wyjątkowe, smaczne ciasteczka na bazie czekolady, idealne na deser, podwieczorek, ale również do porannej kawy

Dzielimy się z Wami prostym przepisem, bez pieczenia

Stopień trudności : łatwe

Czas przygotowania : ok. 20 minut

Ilość porcji: 15-20 ciasteczek

Koszt: niski

Składniki

  • 300 gr wafelków waniliowych
  • 150 g Nutelli
  • Kokos (wiórki)

Wafelki rozkruszyć w mikserze na drobniutkie kawałki, wymieszać z nutellą, którą wcześniej można lekko podgrzać w mikrofalówce .

Uwaga: Pokruszone wafelki POŁĄCZYĆ z nutellą w sposób, by utworzyły jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Ze schłodzonej masy uformować lekko spłaszczone kulki, otoczyć w kokosie, następnie połowę kulek posmarować nutellą i połączyć z drugą kulką, tak by uzyskać przekładane ciastaczka

Ponownie umieścić w lodówce, przechowywać w lodówce, wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem!!